BY-COVID Use-case

Kan een pandemie ook positieve bijwerkingen hebben?

Ben je ooit op zoek geweest naar iets specifieks in een rommelige ruimte en stuitte je op iets onverwachts? Dit is een veel voorkomend verschijnsel in de onderzoekswereld, waar sommige onderzoeken die voor een specifiek doel zijn uitgevoerd, nuttig blijken te zijn voor iets anders. Als wetenschappelijke gegevens voldoende talrijk, toegankelijk en goed verwerkt zijn, maakt dat niet alleen het onderzoek beter, maar opent het ook mogelijkheden voor hergebruik van de gegevens in nieuwe en andere studies.

Enkele voorbeelden van ontdekkingen

De COVID-19 pandemie mobiliseerde onderzoekers, instellingen en gegevens uit de hele wereld en leidde tot vooruitgang op vele gebieden. Bestaande methoden, zoals PCR-tests en boodschapper-RNA-vaccins, werden bijvoorbeeld tijdens de pandemie op grote schaal gevalideerd en kunnen nu gemakkelijker op andere ziekten worden toegepast (PCR tests for monkeypox en messenger RNA vaccines for the treatment of certain cancers).

Kunstmatige intelligentie (AI) en Open Science, een beweging om wetenschap breed toegankelijk te maken, bestonden beide al vóór de pandemie, maar werden op een ongekende manier ingezet, waardoor de ontwikkeling werd versneld. Wetenschappers bespaarden maanden van experimenteren dankzij voorspellingen van de virusstructuur die door AI werden gegenereerd, wat ook hielp bij het sequencen van het genoom en het voorspellen van de evolutie van de pandemie.

Wat Open Science betreft, heeft de crisis de overgang van beperkte naar openbare toegang tot kennis versneld. Essentiële informatie over het virus werd voor iedereen beschikbaar gemaakt, waardoor een beter begrip van de ziekte en de snelle productie van vaccins, diagnostica en behandelingen mogelijk werden.

BY-COVID ondersteunt wetenschappelijke vooruitgang

Deze vooruitgang is alleen mogelijk met een goede gegevensinfrastructuur die onderzoekers en instellingen in staat stelt samen te werken om gemakkelijk beschikbare gegevens te verstrekken ter ondersteuning van ontdekking en besluitvorming. Een manier waarop het BY-COVID-project Open Science bevordert is door bij te dragen aan de European Open Science Cloud (EOSC), die "gericht is op de ontwikkeling van een web van FAIR-gegevens en -diensten voor de wetenschap in Europa waarop een breed scala aan diensten met toegevoegde waarde kan worden gebouwd."

Door veel landen, onderzoekers en instellingen samen te brengen en de gegevens gemakkelijk toegankelijk te maken, creëert BY-COVID een infrastructuur waarmee positieve dingen uit de pandemie kunnen worden gehaald.

Wil je meer leren?

RNA vaccins
New cancer treatments may be on the horizon—thanks to mRNA vaccines

AI
AI and control of Covid-19 coronavirus https://www.swissinfo.ch/eng/artificial-intelligence-helps-bring-about-record-fast-vaccines/46256752

Open Science
Open science saves lives: lessons from the COVID-19 pandemic | BMC Medical Research Methodology

Hoe COVID-19 onderzoek heeft veranderd
How will COVID-19 reshape science, technology and innovation? The impact of COVID-19 on research - PMC


For citizens